Jadłospis 15.07.2024- 19.07.2024
Poniedziałek 15.07.2024
ŚNIADANIE: Bułki pszenne – 40 g, masło – 10 g (białko mleka), ser twarogowy w plastrach – 30 g (pochodne mleka), pomidor – 10 g, ogórek zielony – 10 g, papryka – 10 g. Kakao z mlekiem 2 % i cukrem – 200 g.
II ŚNIADANIE: Banan.
OBIAD: Naleśniki na słodko z dżemem, smażone na oleju roślinnym – 2 szt (jajko, mąka pszenna, mleko). Kisiel do picia – 200 ml (skrobia ziemniaczana).
PODWIECZOREK: Kapuśniak z kapusty kiszonej na kościach wieprzowych z ziemniakami i kiełbasą – 250 ml (seler).
Wtorek 16.07.2024
ŚNIADANIE: Bułki pszenne – 40 g, masło – 10 g, polędwica sopocka w plastrach – 25 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, ogórek zielony – 10 g, papryka – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.
II ŚNIADANIE: Owoce suszone (płatki migdałowe, pestki dyni i słonecznika, żurawina, rodzynki).
OBIAD: Potrawka z kurczaka w warzywach – 200 g (mąka pszenna, masło, śmietana 12 %), ryż na sypko – 60 g. Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 200 ml.
PODWIECZOREK: Zupa z fasolki zielonej szparagowej na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielana śmietaną 12 % – 250 ml (seler, śmietana).
Środa 17.07.2024
ŚNIADANIE: Chleb pszenny – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), pasztet pieczony z indyka – 30 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.
II ŚNIADANIE: Budyń z polewą jagodową/płatku migdałowe z ziarnem słonecznika.
OBIAD: Kopytka z bułką tartą i masełkiem – 250 g (gluten, masło, mąka pszenna). Kisiel do picia – 200 ml (skrobia ziemniaczana).
PODWIECZOREK: Barszcz czerwony na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielany śmietaną 12 % – 250 ml (seler, śmietana).
Czwartek 18.07.2024
ŚNIADANIE: Chleb graham – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), polędwica sopocka w plastrach – 25 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, papryka – 10 g, ogórek – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.
II ŚNIADANIE: Kiwi/chrupki kukurydziane.
OBIAD: Kotlet pożarki drobiowy – 60 g, smażony na oleju roślinnym (jajka, mąka pszenna, gluten), ziemniaki młode gotowane – 150 g, mizeria z ogórka zielonego z jogurtem naturalnym – 80 g (jogurt). Kompot z owoców mieszanych – 200 ml.
PODWIECZOREK: Rosół drobiowy z makaronem nitka – 250 ml (seler).
Piątek 19.07.2024
ŚNIADANIE: Chleb pszenny – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), jajko na twardo – szt, sałata, rzodkiewka, pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Kawa Inka z mlekiem 2 % i cukrem – 200 g.
II ŚNIADANIE: Nektarynka.
OBIAD: Makaron spaghetti z sosem rybno – pomidorowym – 250 g (jajka, gluten, ryba, mąka pszenna). Kisiel do picia – 200 ml (skrobia ziemniaczana).
PODWIECZOREK: Zupa koperkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielana śmietaną 12 % – 250 ml (seler, śmietana).
DO WSZYSTKICH ZUP WARZYWNYCH DODAWANA JEST NATKA PIETRUSZKI I KOPER.
ZA ZMIANY W JADŁOSPISIE PRZEPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO !
You must be logged in to post a comment.