Jadłospis
09.06.2025 – 13.06.2025 r.
Poniedziałek 09.06.2025
I DANIE: Kapuśniak ze słodkiej kapusty młodej na kościach wieprzowych z ziemniakami – 300 g (seler).
II DANIE: Gulasz wieprzowy w sosie pieczeniowym – 150 g (mąka pszenna, masło, śmietana 12 %), kasza gryczana – 80 g, cząstka ogórka zielonego – 80 g. Herbata z cukrem i cytryną – 250 ml.
Wtorek 10.06.2025
I DANIE: Krupnik z kaszy pęczak na kościach wieprzowych, zabielany śmietaną 12 % –
300 ml (śmietana, seler).
II DANIE: Kotlet mielony wieprzowy -100 g (gluten, jajka, mąka pszenna), ziemniaki młode gotowane – 200 g, surówka z młodej kapusty i marchewki z olejem roślinnym – 100 g. Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 250 ml.
ŚRODA 11.06.2025
I DANIE: Żurek na kościach wieprzowych z ziemniakami, boczkiem i kiełbasą – 300 ml (seler).
II DANIE: Makaron ze szpinakiem i żółtym serem – 300 g (śmietana 12 %, masło, gluten, jajka). Kompot z owoców mieszanych – 250 ml.
CZWARTEK 12.06.2025
I DANIE: Zupa koperkowa na kościach wieprzowych z makaronem zacierką, zabielana śmietaną 12 % – 300 ml (seler, śmietana).
II DANIE: Kotlet saute z fileta z kurczaka smażony na oleju roślinnym – 100 g, ziemniaki młode gotowane – 200 g, sałata ze szczypiorkiem, ogórkiem zielonym, jogurtem naturalnym i majonezem – 100 g. Herbata z cukrem i cytryną – 250 ml.
PIĄTEK 13.06.2025
I DANIE: Zupa brukselkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielana śmietaną 12 % – 300 ml (śmietana, seler, gluten, jajka).
II DANIE: Makaron spaghetti z sosem rybno – pomidorowym g (gluten, jajka, maka pszenna) – 300 g. Kompot z owoców mieszanych – 250 ml.
DO WSZYSTKICH ZUP WARZYWNYCH DODAWANA JEST NATKA PIETRUSZKI I KOPER.
ZA ZMIANY W JADŁOSPISIE PRZEPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO !