Jadłospis przedszkole

Jadłospis 15.04.2024–19.04.2024   

Poniedziałek 15.04.2024

ŚNIADANIE: Chleb graham – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), polędwica sopocka – 25 gr (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Herbata owocowa z cukrem i cytryną – 200 gr.

II ŚNIADANIE: Kasza manna z polewą wiśniową.

 OBIAD: Kotlet schabowy – 60 g, smażony na oleju roślinnym (jajka, mąka pszenna, gluten), ziemniaki gotowane – 150 g, surówka z białej kapusty z marchewką i majonezem – 60 g (jajka). Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 200 ml.

PODWIECZOREK: Rosół drobiowo-wołowy z makaronem – 250 ml (gluten, jajka, mąka pszenna, seler).

Wtorek 16.04.2024

ŚNIADANIE: Bułki pszenne – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), ser żółty– 30 g (pochodne mleka), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Kawa Inka z mlekiem 2 % i cukrem – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Jabłko.

OBIAD :Klopsiki wieprzowe w sosie własnym – 80 g (mąka, jajka, śmietana 12 %, gluten, masło), kasza gryczana – 60 g, warzywa duszone na maśle z bułką tartą (kalafior, brokuł, brukselka, fasolka szparagowa, marchewka) – 80 g (masło, gluten). Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa z ogórkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami zabielana śmietaną 12 % – 250 ml ( śmietana, seler).

Środa 17.04.2024

ŚNIADANIE: Bułki ciemne – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), parówki cielęce z  ketchupem – 50 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Mandarynka.

OBIAD: Ryż z sosem truskawkowo -jogurtowym na słodko – 250 g (jogurt). Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 200 ml.

PODWIECZOREK: Kapuśniak z kapusty kiszonej na kościach wieprzowych z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami – 250 ml (gorczyca, seler, jajka, mleko, gluten).

Czwartek 18.04.2024

ŚNIADANIE: Kawiorka – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), ser twarogowy na słodko – 30 g (pochodne mleka), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Kakao z mlekiem 2 % i cukrem – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Banany.

OBIAD: Kotlet mielony wieprzowy – 60 g smażony na oleju roślinnym (jajka, mąka pszenna, gluten), ziemniaki gotowane – 150 g, surówka z buraczków czerwonych z cebulą i olejem roślinnym – 60 g. Kompot z owoców mieszanych – 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa z szpinakowa na kościach wieprzowych z makaronem zacierką, zabielana śmietaną 12 % – 250 ml ( śmietana, seler).

Piątek 19.04.2024

ŚNIADANIE :Chleb pszenny – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), pasta jajeczna – 1 szt (masło, jajka, ser topiony kremowy, pochodne mleka), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Kakao z mlekiem 2 % i cukrem – 200 g.

II ŚNIADANIE: Sałatka owocowa (brzoskwinie i ananasy w syropie, jabłko, banan, mandarynka, kiwi, gruszka).

OBIAD: Makaron spaghetti z sosem rybno-pomidorowym – 250 ml (jajka, ryby, mąka pszenna). Kompot z owoców mieszanych – 200 ml.

PODWIECZOREK: Krupnik z kaszy jęczmiennej na kościach wieprzowych z ziemniakami – 250 ml (seler).

DO WSZYSTKICH ZUP WARZYWNYCH DODAWANA JEST NATKA PIETRUSZKI I KOPER.

ZA ZMIANY W JADŁOSPISIE PRZEPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO !