Jadłospis przedszkole

Jadłospis 30.01.2023- 03.02.2023r

 

Poniedziałek 30.01.2023

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni 40gr (gluten), masło 5gr, (białko mleka), żółty ser 25gr (białko mleka) pomidor 10gr, ogórek 10gr, papryka 10gr. Mleko 2% z płatkami kukurydzianymi 200ml .

II ŚNIADANIE

Banan 100gr

OBIAD

Gulasz wieprzowy 90gr (mąka, masło, białko mleka, śmietana 12%), ziemniaki gotowane 150gr, surówka z kiszonych ogórków i marchewki z olejem. Herbata z cukrem i cytryną. 200 ml

PODWIECZOREK

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej na kościach wędzonych wieprzowych 250 ml (seler)

 

Wtorek 31.01.2023

ŚNIADANIE

Bułka ciemna z ziarnem 40gr (gluten), masło 5gr (białko mleka), jajko na twardo 1szt (jajko) pomidor, 10gr ogórek świeży 10gr. Herbata z cytryną i cukrem. 200 ml.

II ŚNIADANIE

Gruszka 80 gr

OBIAD

Potrawka z kurczaka w warzywach 90 gr (mąka, masło, śmietana 12%) ryż na sypko 60gr ogórek zielony w cząstkach 60gr. Kompot wiśniowy z cukrem 200 ml

PODWIECZOREK

Zupa koperkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami i śmietaną 12%, 250 ml (seler, śmietana )

 

Środa 01.02.2023

ŚNIADANIE:

Chleb graham 40gr, (gluten) masło 5gr (białko mleka), serek twarogowy 25 gr, (białko mleka) ogórek 10gr, pomidor 10gr, papryka 10gr . Kakao z mlekiem 2% i cukrem 200ml.

II ŚNIADANIE:

Jogurt naturalny grecki z malinami 130 ml . (jogurt)

OBIAD:

Kotlet schabowy smażony na oleju roślinnym 70 gr. (mąka, jaja, bułka tarta). Ziemniaki gotowane 150gr. surówka z buraczków i cebuli z olejem 60 gr. Herbata z cytryną i cukrem 200 ml

PODWIECZOREK:

Zupa pomidorowa na kościach wieprzowych z makaronem i śmietaną 12%, 250 ml (seler, śmietana, gluten)

 

Czwartek 02.02.2023

ŚNIADANIE

Bułka pszenna 40gr (gluten ) masło 5gr (białko mleka) szynka delikatesowa drobiowa 25 gr (gorczyca) pomidor 10gr, ogórek 10gr, papryka 10gr. Herbata z cytryną i cukrem 200 ml

II ŚNIADANIE

Budyń (skrobia ziemniaczana, mleko 2%)

OBIAD

Makaron kokarda z serem twarogowym i polewą truskawkowo jogurtową. (mąka, jogurt twaróg, masło) 250 gr. Kompot z owoców mieszanych z cukrem 200 ml

PODWIECZOREK

Zupa fasolowa na kościach wieprzowych z ziemniakami 250 ml ( seler )

 

Piątek 03.02.2022r

ŚNIADANIE

Kawiorka, 40 gr (gluten) masło 5 gr (pochodne mleka), jajecznica (jajko) 1szt , ogórek 10gr, pomidor 10 gr. Inka z mlekiem 200 ml

II ŚNIADANIE

Jabłko 60gr

OBIAD

Kotlet rybny 60gr smażony na oleju roślinnym (ryba, jajko, mąka), ziemniaki gotowane, 150 gr, surówka z białej kapusty i marchewki z olejem. 50gr . Kompot z owoców mieszanych z cukrem 200 ml

PODWIECZOREK

Zupa brokułowa na kościach wieprzowych z zacierką i śmietaną 12%, 250 ml (seler, śmietana, makaron)

 

DO WSZYSTKICH ZUP WARZYWNYCH DODAWANA JEST NATKA PIETRUSZKI I KOPER.

ZA ZMIANY W JADŁOSPISIE PRZEPRASZAMY I

ŻYCZYMY SMACZNEGO !