Jadłospis przedszkole

Jadłospis  22.07.2024- 26.07.2024

Poniedziałek 22.07.2024

ŚNIADANIE: Kawiorka – 40 g, masło – 10 g (białko mleka), ser topiony kremowy – 30 g (pochodne mleka), pomidor – 10 g, ogórek zielony – 10 g, papryka – 10 g. Kawa Inka z mlekiem 2 % i cukrem – 200 g.

II ŚNIADANIE: Gofry z cukrem pudrem (wyrób własny).

OBIAD: Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy z ryżem na sypko – 250 g (mąka ziemniaczana, masło). Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa brukselkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielana śmietaną 12 % – 250 ml (seler, śmietana).

Wtorek 23.07.2024

ŚNIADANIE: Bułki ciemne – 40 g, masło – 10 g, szynka delikatesowa w plastrach – 25 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, ogórek zielony – 10 g, papryka – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Kiwi/płatki migdałowe z ziarnem słonecznika.

OBIAD: Kotlet mielony drobiowy (mąka, jajka, gluten) – 60 g, ziemniaki gotowane – 150 g, sałatka z pomidorów z jogurtem naturalnym – 80 g (jogurt). Kisiel do picia – 200 ml (skrobia ziemniaczana).

PODWIECZOREK: Zupa porowa na kościach wieprzowych z makaronem zacierką, zabielana śmietaną 12 % – 250 g (seler, śmietana).

Środa 24.07.2024

ŚNIADANIE: Bułki pszenne – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), ser żółty w plastrach (pochodne mleka) – 30 g, pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Kakao z mlekiem 2 % i cukrem – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Gruszka.

OBIAD: Makaron kokardka z polewą truskawkową i jogurtem naturalnym – 250 g (mąka pszenna, gluten, jajka, jogurt, pochodne mleka). Kompot z owoców mieszanych z cukrem – 200 g.

PODWIECZOREK: Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielana śmietaną 12 % – 250 ml (seler, śmietana).

Czwartek 25.07.2024

ŚNIADANIE: Chleb graham – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), kiełbasa krakowska w plastrach – 25 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, papryka – 10 g, ogórek – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Nektarynki.

OBIAD: Gulasz wieprzowy w sosie własnym – 80 g, kluski śląskie – 150 g, cząstka ogórka kiszonego – 60 g. Kisiel do picia – 200 ml (skrobia ziemniaczana).

PODWIECZOREK: Zupa chińska na kościach wieprzowych z ziemniakami – 250 g (seler).

Piątek 26.07.2024

ŚNIADANIE: Chleb pszenny – 40 g (gluten), masło – 10 g (białko mleka), pasztet pieczony z indyka – 30 g (białko sojowe, mleko, orzechy, gorczyca), pomidor – 10 g, ogórek – 10 g, papryka – 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Budyń z polewą jagodową/płatku migdałowe z ziarnem słonecznika.

OBIAD: Filet z dorsza smażony na oleju roślinnym – 60 g (jajka, mąka pszenna, gluten), ziemniaki gotowane – 150 g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i olejem – 60 g. Kompot z owoców mieszanych – 200 g.

PODWIECZOREK: Zupa z kalarepki na kościach wieprzowych z ziemniakami, zabielana śmietaną 12 % – 250 ml (seler, śmietana).

DO WSZYSTKICH ZUP WARZYWNYCH DODAWANA JEST NATKA PIETRUSZKI I KOPER.

ZA ZMIANY W JADŁOSPISIE PRZEPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO !