Jadłospis przedszkole

Jadłospis 29.05.2023r.02.06.2023r.

Poniedziałek 29.05.2023

ŚNIADANIE: Chleb pszenny 40 g (gluten), mozaika z kurczaka 25 g (białko sojowe, mleko, skrobia, może zawierać gorczycę), masło (białko mleka), pomidor 10 g, ogórek 10 g, papryka 10 g. Herbata z cukrem i cytryną – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Słonecznik/żurawina/rodzynki 10 g.

OBIAD: Stek wieprzowy z cebulą 60 g smażony na oleju roślinnym, ziemniaki gotowane 150 g, sałata ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (mleko i produkty pochodne). Kompot z owoców mieszanych z cukrem 200 ml.

PODWIECZOREK: Rosół drobiowy z ryżem – 250 ml (seler).

Wtorek 30.05.2023

ŚNIADANIE: Bułki ciemne z ziarnem 40 g (gluten), masło 10 g (białko mleka), ser twarogowy w plastrach z dżemem 30 g (mleko), pomidor 10 g, ogórek 10 g, papryka 10 g. Kakao z mlekiem i cukrem – 200 ml.

II ŚNIADANIE: Banan.

OBIAD: Makaron łazanka z kapustą kiszoną i mięsem mielonym wieprzowym 200 g (mąka, gluten, jajka, białko mleka, masło). Herbata z cukrem i cytryną 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa pomidorowa na kościach wieprzowych z makaronem, zabielana śmietaną 12 % 250 ml (seler, śmietana, gluten, jajka).

Środa 31.05.2023

ŚNIADANIE: Chleb staropolski 40 g ( gluten), masło 10 g (pochodne mleka), pieczeń drobiowa wyrób własny 25 g (mąka, jajka), pomidor 10 g, ogórek 10 g, papryka 10 g. Herbata owocowa z cukrem i cytryną 200 ml.

II ŚNIADANIE: Kiwi 80 g.

OBIAD: Filet z ud kurczaka smażony na oleju roślinnym 60 g, ziemniaki gotowane 150 g, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, majonezem i jogurtem 60 g (jogurt, jajka, gorczyca). Kompot z owoców mieszanych z cukrem 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, zabielany śmietaną 12% 250 ml (seler, śmietana).

Czwartek 01.06.2023

ŚNIADANIE: Bułki pszenne 40 g (gluten), masło 10 g (białko mleka), ser żółty w plastrach 25 g (pochodne mleka), pomidor 10 gr, ogórek 10 g, papryka 10 g. Inka z mlekiem i cukrem 200 ml (mleko).

II ŚNIADANIE: Gruszka 80 g.

OBIAD: Gulasz pieczarkowo – drobiowy ze śmietaną 12 % 70 g (mąka, śmietana 12 %, masło, białko mleka), kasza gryczana 60 g, pomidor cząstka 60 g. Kompot z owoców mieszanych 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych z ziemniakami i śmietaną 12 % 250 ml (seler, śmietana 12 %).

Piątek 02.06.2023

ŚNIADANIE: Jajko na twardo (1 szt), rzodkiewka, sałata, chleb pszenny 40 g (gluten), masło 10 g (białko mleka), pomidor 10 gr, ogórek 10 g, papryka 10 g, Herbata owocowa z cukrem i cytryną 200 ml.

II ŚNIADANIE: Kisiel 130 ml (skrobia ziemniaczana).

OBIAD: Ryż z sosem truskawkowo-jogurtowym na słodko 150 g (jogurt). Kompot z owoców mieszanych z cukrem 200 ml.

PODWIECZOREK: Zupa grochowa na kościach wieprzowych wędzonych z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami 250 ml (seler, gorczyca).

DO WSZYSTKICH ZUP WARZYWNYCH DODAWANA JEST NATKA PIETRUSZKI I KOPER. ZA ZMIANY W JADŁOSPISIE PRZEPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO !